Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου της Λέσβου - Καλώς 'Ηλθατε

[ αρχική σελίδα ] [ panorama ] [ photo gallery ] [ επικοινωνία ] [ παραδοσιακή μουσική ]

 
 
 

Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου
Λ ί γ α   λ ό γ ι α...

Η περιοχή η οποία ανήκει στον Δήμο Πολιχνίτου προήλθε από τη συνένωση των πανέμορφων χωριών και οικισμών Βασιλικών, Λισβορίου, Πολιχνίτου, Σκάλας Πολιχνίτου, Νυφίδας, Βρίσας, Βατερών και Σταυρού συνδυάζει την ομορφιά του φυσικού τοπίου με την έντονη παρουσία του ανθρώπου από τα πανάρχαια χρόνια. Bρίσκεται στο νότιο δυτικό τμήμα του νησιού (45Km από την πρωτεύουσα Mυτιλήνη). Μοιρασμένος ανάμεσα σε ελαιώνες πευκοδάση, πηγές με καθάρια νερά και υπέροχες παραλίες.
Tο όνομά του πήρε απ' την ένωση των λέξεων "Πολλά ίχνη" γιατί κατά την προφορική παράδοση, πολλά μικρά χωριουδάκια (ίχνη) κυρίως παραλιακά, για τον φόβο των Σαρακηνών Πειρατών, αναγκάσθηκαν να μετοικήσουν στη σημερινή τοποθεσία που βρίσκεται μακριά απ' τη θάλασσα, περιβάλλεται από υψώματα και είναι αόρατη, τόσο απ' τον κόλπο της Kαλλονής όσο και από το Aιγαίο Πέλαγος.

Ο Πολιχνίτος

Η ανακάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων και η συστηματική καταγραφή και μελέτη των ζωικών απολιθωμάτων στην περιοχή των Βατερών είναι μόνο μια σελίδα, οι αμέτρητες παλαιοχριστιανικές εκκλησίες , τα μοναστήρια, τα γραφικά εξωκλήσια μαζί με την μοναδική λιθοτεχνία των σημερινών οικισμών, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, οι θερμές ιαματικές πήγες του Πολιχνίτου και οι υγροβιότοποι του Κόλπου της Καλλονής και του Αλμυροπόταμου είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα που θα κεντρίσουν το βλέμμα του επισκέπτη σε τούτο τον πανέμορφο τόπο. Και αυτά συνδυασμένα με την απεραντοσύνη της παραλίας των Βατερών και της Νυφίδας, της άνετης διαμονής στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής και την απόλαυση των φρέσκων ψαριών, των οστράκων του κόλπου, του ούζου και του καφέ στα αμέτρητα κέντρα που βρίσκονται στις παραλίες του Δήμου.

Τα Ιαματικά Λουτρά | Ένα χιλιόμετρα μετά τον Πολυχνίτο πηγαίνοντας προς Βατερά, στην αριστερή πλευρά του δρόμου....

Τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου
Στην έξοδο του Πολιχνίτου προς Βατερά βλέπεις την παράκαμψη που οδηγεί στις εγκαταστάσεις των θερμοπηγών.Τα νερά αναβλύζουν από πολλές πηγές, μέσα από ηφαιστειογενή πρωτογενή και δευτερογενή πορώδη πετρώματα. Η θερμοκρασία τους είναι μεταξύ 67 C και 92 C (η θερμοκρασία στους λουτήρες είναι μεταξύ 40 C και 41,5 C) θεωρούνται από τις θερμότερες της Ευρώπης και είναι εφάμιλλες του Βισμπάντεν της Γερμανίας.

Τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Δεξιά υπάρχουν στην σειρά χαμηλά κτίσματα, ανάμεσα σε ευκαλύπτους είναι τα λουτρά με τις δεξαμενές που ανακαινίστηκαν επάνω στα παλιά που λειτουργούσαν πριν χρόνια. Αυλάκια παλιά, και καινούργια. Νερό που τρέχει ελεύθερο και αχνίζει, βάφοντας κόκκινο τον πυθμένα από θερμόφιλα ζωύφια (φύκι) που αναπτύσσονται. Ποιο πέρα πίσω από ένα δάσος από βρούλα, στέκεται όρθιο ένα συγκρότημα κτηρίων, με τους μακρόστενους κοιτώνες και τα αψιδωτά κτίσματα των παλιών δεξαμενών. Και συνεχίζοντας την περιγραφή πρέπει να αναφέρουμε το μικρό τρικάμαρο γεφύρι του Αλμυροπόταμου (από τα λίγα που σώζονται μέχρι και σήμερα) και πιο πέρα την παλιά βρύση από την κιτρινωπή και ροζ μαλακόπετρα.

Χημικές ιδιότητες
Βάση της φυσικοχημικής σύστασης των Ιαματικών νερών Πολιχνίτου κατατάσσονται στην ομάδα των χλωρονατριούχων πηγών, το νερό είναι διαυγές άοσμο και είναι εμπλουτισμένο με φυσική ραδόνιο ακτινοβολία 15 – 25 μονάδες MACHE με οξυανθρακικά χλωριούχα και θεϊκά άλατα ασβεστίου, νατρίου με ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα, με ενώσεις σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, οξυγόνο και ίχνη ιωδίου, βρώμιου.

Στο Σνακ Μπαρ των Λουτρών μπορείτε να απολαύσετε καλοφτειαγμένα σάντουϊτς από αγνά υλικά, χυμούς, παγωτά, καφέδες κλπ.

Πέρα από τις χαλαρωτικές ιδιότητες που έχουν κάνουν για:
Χρόνιες μορφές ρευματοπαθειών.

 • Αρθροπάθειες (χρόνιες καταστάσεις εκφυλιστικές και παραμορφωτικές)
 • Ριζονευρίτιδες, χρόνιες σπονδυλαρθρίτιδες, οσφυαλγίες
 • Δυσμορφίες και μετατραυματικές κακώσεις του σκελετικού συστήματος

Λόγω της ευεργετικής επίδρασης του θερμικού ερεθίσματος ( = θερμοκρασία νερών), της άνωσης του σώματος του λουόμενου ( = ελάττωση σωματικού βάρους με καλύτερη κίνηση «σχεδόν χωρίς» πόνο), της χημικό-οσμωτικής επίδρασης των αλάτων και κυρίως του θείου (εμποδίζει τη δράση της υαλουρονιδάσης η οποία καταστρέφει τα οστά και τις αρθρικές αστεοχονδρικές επιφάνειες).

 • Χρονιές παθήσεις γυναικολογικού κύκλου. Φλεγμονώδεις παθήσεις γυναικολογικής προέλευσης, δυσλειτουργία σαλπίγγων – δυσμηνόρροια, γυναικεία στείρωση
 • Ενδοκρινολογικές δυσλειτουργίες (λόγω αναζωογονητικής δράσης του ραδόνιου)
 • Περιφερειακή αγγείο κυκλοφοριακή ανεπάρκεια
 • Ουρική αρθρίτιδα
 • Δευτεροπαθείς δερματικές παθήσεις
 • Εξωπνευμονική φυματίωση. Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του ανώτερου αναπνευστικού
 • Γαστρίτιδα κυρίως δυσπεψία. Υποχλωριδριακή με υποτονία και γαστρική ατονία

Ιστορικά στοιχεία
Το γεφύρι πίσω από τα κτίσματα ονομάζετε «γεφύρι του Αλμυροπόταμου», χτίστηκε το 1920 και ένωνε με μονοπάτι τα Ιαματικά Λουτρά με τα χωριά Βασιλικά και Λισβόρι. Το τρικάμαρο γεφύρι μπροστά από τα κτίσματα, χτισμένο άγνωστο πότε, ένωνε τα Λουτρά με το κεφαλοχώρι του Πολιχνίτου και το χωριό Βρίσα.
Τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου είναι σε χρήση από τουρκοκρατίας. Μετά την απελευθέρωση τα πήρε ο Δήμος Πολιχνίτου όπου το 1953 κατασκεύασε την δεύτερη δεξαμενή που σήμερα λειτουργεί σαν πισίνα γυναικών.
Τα κτίσματα πίσω από τα Λουτρά κατασκευάστηκαν το 1892 από τον ιδιώτη γιατρό Χριστιανό. Διέθεταν δύο δεξαμενές, ξενώνα, λασπόλουτρα και στην κορυφή του λόφου καφενεδάκι που στο υπόγειο του είχαν κατασκευαστεί κατακόμβες όπου ο γιατρός μετέφερε τον χειμώνα χιόνι από τον Όλυμπο της Αγιάσου, το αποθήκευε και είχε παγωμένο νερό το καλοκαίρι. Ο ίδιος έφτιαξε και το γεφύρι του Αλμυροποτάμου.

Ιστορίες, ήθη και έθιμα

 • Κάθε Σάββατο ερχόντουσαν από τα χωριά οι γυναίκες με τα παιδιά τους πάνω στα γαϊδουράκια για το μπάνιο τους. Συνήθιζαν να έχουν μαζί τους αυγά για κολατσιό τα οποία τα έβαζαν σε καλαθάκια τα βούταγαν μέσα στην πηγή που είναι ακριβώς πίσω από τα Λουτρά και τα έβραζαν μέσα σε πέντε λεπτά περίπου. Τα γέλια, τα τραγούδια και τα πειράγματα αντηχούσαν στην γύρω περιοχή.
 • Μια μέρα πριν από τον γάμο έφερναν την νύφη να κάνει μπάνιο, ενώ τον γαμπρό το πρωί της ημέρας του γάμου.
 • Μια Ελληνοαιγύπτια κοπέλα πλούσια και παράλυτη άκουσε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών ήρθε στο Πολιχνίτο έμεινε στο ξενώνα του Χριστιανού, μετά από πολλά μπάνια κατάφερε να περπατήσει. Λέγετε μάλιστα ότι ήταν τόσο ευχαριστημένη που βάφτισε το πρώτο της παιδί στα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου.
 • Ακόμα υπάρχει αναφορά για μια αδερφή ενός εφοπλιστή από την Χίο που θεραπεύτηκε.
 • Άλλη μια ιστορία που μας την είπε πρόσφατα ο κύριος Λεμονός Ευστράτιος κάτοικος Πολιχνίτου. Μια συν χωριανή του επίσης παράλυτη από αρθρίτιδα θεραπεύτηκε με την βοήθεια του ίδιου και ενός φίλου του, την έβαζαν μέσα σε ένα μεγάλο καλάθι (καλαθούνες τις έλεγαν) και την κατέβαζαν μέσα στο ιαματικό νερό. Μετά από αρκετά μπάνια έγινε καλά.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Δύο ομαδικοί λουτήρες, δύο ατομικοί λουτήρες και δυο χώροι χαλάρωσης.
Λειτουργεί τμήμα μασάζ, καφετέρια και τμήμα παραδοσιακών προϊόντων.

ΤΙΜΕΣ ΛΟΥΣΗΣ:

 • ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ για ομαδικούς λουτήρες: 4,00€ (για παιδιά έως 15 ετών 3,00€).
 • ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ για ατομικούς λουτήρες: 5,50€ (το άτομο).

ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ, ΥΠΟΤΑΣΗΣ, ΦΛΕΒΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ.

 

 

English Version

 
ΝΕΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Τα Λουτρά Πολιχνίτου μέχρι και 21 Οκτωβρίου θα είναι ανοικτά καθημερινά από της 12 το μεσημέρι μέχρι και της 7 το απόγευμα.
Την Κυριακή θα είναι ανοικτά από της 11 το πρωί μέχρι και της 8 το βράδυ.
Τα Λουτρά από της 22 Οκτωβρίου αναστέλλουν την λειτουργία τους και θα παραμείνουν κλειστά, λόγο μη συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία.
Θέλουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί που κόπτονται για την επαναλειτουργία των Λουτρών Πολιχνίτου θα βρουν λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα ετών και θα επαναλειτουργήσουν σύντομα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, δίνοντας πνοή ανάπτυξης στην εγκαταλειμμένη περιοχή του Πολιχνίτου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πελάτες μας Έλληνες και ξένους, τους εργαζόμενους στα λουτρά, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Μ.Μ.Ε., έντυπα και μη του νησιού μας, που 15 χρόνια με την αγάπη τους και την συμπαράσταση τους στήριξαν και βοήθησαν στην ανάδειξη των Λουτρών Πολιχνίτου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟ
http://www.freemeteo.com
[ περισσότερα...]

Καλώς Ήλθατε
Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας έχουμε σύντομα κοντά μας.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
 

Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου
1ο χιλιόμετρο
Πολιχνίτου-Βατερών
Πολιχνίτος, TK-81300
 
22520-41229 Λουτρά
22520-42768 Fax
6977592991 Κινητό
E-mail: info@hotsprings.gr

[ αρχική σελίδα ] [ panorama ] [ photo gallery ] [ επικοινωνία ] [ παραδοσιακή μουσική ]

©2012 Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου

Development & Design by EURObitWEBs